Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Посилання
 
ban-ukoop2   ban-gaz2  
30.10.2018

«Традиція, що творить майбутнє…», існує кілька років поспіль, не стала винятком для колективу і цього року. З нагоди професійних свят в Україні: День юриста – свято тих, хто присвятив своє життя мистецтву допомагати людям, День працівників освіти – свято тих, хто відкриває двері у квітучий сад знань, науки, мудрості та свята Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Дня Захисника України, Дня Українського козацтва, Дня української повстанської армії, Дня народження і посвяти Львівського кооперативного коледжу економіки і права за погодженням з правлінням Львівської облспоживспілки та за підтримки голови правління – Михайла Ванівського, об’єднаного профкому коледжу – Наталії Кутної, була ініційована та організована директором коледжу – Наталією Зубко, для ознайомлення з українськими культурно-історичними цінностями та особливостями регіонів України, екскурсія до Кам’янця-Подільського та Хотина.

 

Подорож по Кам’янцю-Подільському розпочалась гостинною зустріччю місцевого екскурсовода Тетяною Філіпчук в старому місті та продовжилась на його просторах, який заворожив красою природних ландшафтів.

Кам’янець-Подільський, яке вважають одним із найбільш незвичайних міст України, заснований біля 2 тис. років тому, належить до «Семи чудес України». «Квітка на камені» – так говорила про Кам’янець-Подільський Леся Українка. У XV-XVIII ст. це місто було відоме в Європі, як «оплот християнства», «вежа, зведена рукою Божою» і донині є справжнім музеєм під відкритим небом. Колектив поринув в захопливі історії вулиць та споруд, оглянули, ратушу, відвідали місцеві церкви, Петропавлівський костел, монастир домініканців, костел Св. Миколая та багато інших історичних пам’яток де побачили дивовижну архітектуру, яка пройшла крізь століття і закарбувала в собі кожну мить подій, які відбувалися впродовж століть та дізналися надзвичайні історичні факти про місто, осередок якого сформували три народи: українці, поляки, вірмени. Саме місто було неприступною фортецею, створеною природою глибоким каньйоном річки Смотрич глибиною близько 50 метрів та збудованими баштами та мурами і саму стародавню Кам’янець-Подільську фортецю, котра прикриває вхід у місто від ворожих нападів.

Розповідь екскурсовода, огляд башт, мурів, внутрішніх приміщень склали загальну картину функціонування фортеці від середньовіччя до XIX століття. Тут почули про три втечі Устима Кармелюка -народного месника та підкорювача жіночих сердець, дізналися, як несолодко жилося тим, хто мав «щастя» сидіти в борговій ямі, бачили колодязь, із якого можна витягти за раз близько сотні літрів води. Доповнили враження майстер-класи з виготовлення гончарних виробів, стрільби з лука тощо., що знаходилися на території музею. Кам’янець-Подільський – це місто в Україні, де було запущено повітряну кулю в далекому 1784 році.

Особливо зворушливим була цитата виголошена екскурсоводом:

«Зупинись, хто тут проходить,
Затримуй свої кроки;
Дочитай життя і смерті,
Спасіннями роки.
Підніми очі в гору
І відчуй серцем!
Бог вказує дороги,
Де є життя вічне…
Хочеш пізнати милосердя –
Воно вже готове.
Будь милосердним
І опусти свою голову.
Tут знаходяться кості померлих,
Перенесені з поховань зруйнованих.
Хто знає чи не для тебе
Вже місце готове?!
Молись за перенесення душ
З чистилища на небо,
І на тебе чекає
Така потреба.
Кам’янець пам’ятає…»

Магнетизм міста полягає в оригінальному поєднанні клімату, характеру мешканців та навколишньої архітектури.
По-особливому цікавою виявилась екскурсія наступного дня. Викладачі коледжу мали можливість ознайомитися з одним з найпривабливіших історичних місць в Україні – містом Хотин. Історія Хотина – це оповідь про війни – перемоги і поразки, що сповнена таємниць і загадок, пов’язаних з великими імперіями і державами та великими її творцями – непересічними людьми з непересічною долею. Неповторні ландшафти, кам’яний мис, на якому височіє замок-красень – Хотинська фортеця XIII–XVIII ст., побудованому на березі р. Дністер, яка збереглася в чудовому стані. Це один із найбільш значних пам’ятників архітектури і військово-фортифікаційного мистецтва минулого. Її стіни заввишки до 30-40 м і завтовшки 5-6 м, земляні вали з бастіонами і глибокі рови, фортеця має 6 башт висотою по 60 м кожна ( це відповідає висоті 16-поверховому будинку), колодязь, глибина якого 65 м., викликали великий інтерес у всіх учасників екскурсії. Містичні легенди, пов’язані із її заснуванням, історії створення кожної з будівель, в розповідях професійного екскурсовода, виявились дуже цікавими. А надзвичайно мальовничі краєвиди не залишили нікого байдужим. Завдяки мальовничим краєвидам і унікальності твердині тут зняли багато популярних фільмів.

Викладачі, завітавши в святині, які знаходилися по дорозі, склали в молитвах щирі слова подяки за численні ласки, які ми отримуємо. Молились біля мощей, адже Чудотворні місця зцілюють душі і повертають здоров’я, дарують мир і спокій, а в серцях залишились вогники добра, ласки, милосердя, всепрощення та душевної гармонії, за колектив, за добрих студентів, за родини, за мирне небо та здоров’я наших воїнів, які віддано стоять на сторожі нашої незалежності, за мир та спокій в Україні.

Викладачі інтелектуально та духовно оздоровились, окрилені Божою благодаттю та великим духовним піднесенням, набралися здоров’я, вражені від мандрівки історичними місцями нашої неньки-України, насолодились красою золотої осені, природи рідного краю, пізнанням історичних пам’яток, туристичним центром Поділля, просторами нашої рідної держави.

Поїздка виявилась захоплюючою та пізнавальною, адже історія України – це завжди цікаво та актуально, а подорож дарує цілющий відпочинок та зближує колектив.

Матеріал підготував Михайло Голубка, прес-секретар по роботі зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ Львівського кооперативного коледжу економіки і права

Архів новин