Календар
Жовтень 2018
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Вер   Лис »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Посилання
 
ban-ukoop2   ban-gaz2  

Архів за: Жовтень 31, 2018

30.10.2018

«Традиція, що творить майбутнє…», існує кілька років поспіль, не стала винятком для колективу і цього року. З нагоди професійних свят в Україні: День юриста – свято тих, хто присвятив своє життя мистецтву допомагати людям, День працівників освіти – свято тих, хто відкриває двері у квітучий сад знань, науки, мудрості та свята Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Дня Захисника України, Дня Українського козацтва, Дня української повстанської армії, Дня народження і посвяти Львівського кооперативного коледжу економіки і права за погодженням з правлінням Львівської облспоживспілки та за підтримки голови правління – Михайла Ванівського, об’єднаного профкому коледжу – Наталії Кутної, була ініційована та організована директором коледжу – Наталією Зубко, для ознайомлення з українськими культурно-історичними цінностями та особливостями регіонів України, екскурсія до Кам’янця-Подільського та Хотина.

 

Подорож по Кам’янцю-Подільському розпочалась гостинною зустріччю місцевого екскурсовода Тетяною Філіпчук в старому місті та продовжилась на його просторах, який заворожив красою природних ландшафтів.

Кам’янець-Подільський, яке вважають одним із найбільш незвичайних міст України, заснований біля 2 тис. років тому, належить до «Семи чудес України». «Квітка на камені» – так говорила про Кам’янець-Подільський Леся Українка. У XV-XVIII ст. це місто було відоме в Європі, як «оплот християнства», «вежа, зведена рукою Божою» і донині є справжнім музеєм під відкритим небом. Колектив поринув в захопливі історії вулиць та споруд, оглянули, ратушу, відвідали місцеві церкви, Петропавлівський костел, монастир домініканців, костел Св. Миколая та багато інших історичних пам’яток де побачили дивовижну архітектуру, яка пройшла крізь століття і закарбувала в собі кожну мить подій, які відбувалися впродовж століть та дізналися надзвичайні історичні факти про місто, осередок якого сформували три народи: українці, поляки, вірмени. Саме місто було неприступною фортецею, створеною природою глибоким каньйоном річки Смотрич глибиною близько 50 метрів та збудованими баштами та мурами і саму стародавню Кам’янець-Подільську фортецю, котра прикриває вхід у місто від ворожих нападів.

Розповідь екскурсовода, огляд башт, мурів, внутрішніх приміщень склали загальну картину функціонування фортеці від середньовіччя до XIX століття. Тут почули про три втечі Устима Кармелюка -народного месника та підкорювача жіночих сердець, дізналися, як несолодко жилося тим, хто мав «щастя» сидіти в борговій ямі, бачили колодязь, із якого можна витягти за раз близько сотні літрів води. Доповнили враження майстер-класи з виготовлення гончарних виробів, стрільби з лука тощо., що знаходилися на території музею. Кам’янець-Подільський – це місто в Україні, де було запущено повітряну кулю в далекому 1784 році.

Особливо зворушливим була цитата виголошена екскурсоводом:

«Зупинись, хто тут проходить,
Затримуй свої кроки;
Дочитай життя і смерті,
Спасіннями роки.
Підніми очі в гору
І відчуй серцем!
Бог вказує дороги,
Де є життя вічне…
Хочеш пізнати милосердя –
Воно вже готове.
Будь милосердним
І опусти свою голову.
Tут знаходяться кості померлих,
Перенесені з поховань зруйнованих.
Хто знає чи не для тебе
Вже місце готове?!
Молись за перенесення душ
З чистилища на небо,
І на тебе чекає
Така потреба.
Кам’янець пам’ятає…»

Читати далі …

Архів новин