Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Бер    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Посилання
 
ban-ukoop2   ban-gaz2  
09.09.2019

Одним з найважливіших засобів формування розвитку колективу є вироблені в ньому традиції. Ніщо так не згуртовує колектив, як традиція. Вже котрий рік поспіль трудовий колектив Львівського кооперативного коледжу економіки і права підтримує традицію – організовуються поїздки для ознайомлення з українськими культурно-історичними цінностями та особливостями регіонів України.

Цьогоріч була ініційована та організована директором коледжу Наталією Зубко та головою об’єднаного профкому коледжу – Наталію Кутною
за погодженням з правлінням Львівської облспоживспілки та за підтримки голови правління – Михайла Ванівського, поїздка на Тернопільщину.
Подільський край, славиться своїм природним феноменом – дивовижними карстовими печерами. Через геологічну побудову, а саме наявність потужного підземного гіпсового пласту, на півдні Тернопільської області сформувався цілий печерний масив.


Педагогічний колектив побував у світі зниклої цивілізації –Печери Вертеба (її ще називають «Наддністрянська Помпея») єдиного у світі підземного музею трипільської культури. Трипілля як прошарок маловивченої світової культури, яка збереглася частково у Вертебі, яка посідає особливе місце серед усіх пам’яток трипільської культури. Адже відсутність аналогій освоєння трипільськими племенами великих печерних порожнин на всій території поширення культури, різноманітність і багатство археологічних матеріалів – усе це забезпечує постійну, як наукову так і допитливу зацікавленість мандрівників до печери Вертеба.
Трипілля зіграло велику роль у розвитку людства, у відновленні древньої історії світу, а матеріальні свідчення, які дійшли до сьогодення, показують про те, що саме Трипільська культура, початок якої губиться десь у п’ятому тисячолітті до нашої ери, можливо була колискою індоєвропейських народів. І є припущення, що Трипілля давніша за шумерську цивілізацію, яка досі вважалася найстарішою на планеті. Продовження дослідження печери Вертеба ще відкриє нам нові та підтвердить існуючі гіпотези науковців і дасть відповідь на багато історичних питань.
Продовжилась Мандрівка в мальовничий куточок Поділля на Борщівщині – село Монастирок, де колектив відвідав давньослов’янський печерний храм ІХ століття. Екстраординарність його у тому, що в храмі знаходиться незвичайне зображення на стіні – образ Ісуса Христа, де він із заплющеними очима. А ще біля печерного храму знаходиться старенька церква Воздвиження Чесного Хреста, яка є пам’яткою архітектури XVIII століття.
Мандрували викладачі в маленькому та дивовижно затишному в унікальному в своєму роді місті – Чортків, який багатий на історичні події. Побачили унікальний, величний Катедральний собор святих апостолів Петра і Павла, який символізує сучасність Чорткова, що побудований на честь незалежності держави у формі українського Герба – тризуба. Помолились в церкві Святої Покрови та набрали води з Святого джерела над яким в 2005 році з’являлася Матір Божа.
Викладачі, відвідавши печерні храми та інші святині Тернопілля, інтелектуально та духовно оздоровились, одержали зцілення як духовне, так і фізичне, окрилені Божою благодаттю та великим духовним піднесенням, насолодились неймовірно красивими краєвидами долини річки Серет, яка протікає між високими горами та впадає у Дністер, природою літнього рідного краю, просторами нашої рідної держави, який заворожив красою природних ландшафтів, пізнанням історичних та природніх пам’яток Тернопілля, туристичним центром Поділля, повернулись до своїх рідних домівок.
Щоб мати майбутнє, необхідно не забувати свого минулого, пізнавати традиції роду й ментальність народу та, засвоївши уроки історії, утілювати здобутий досвід у життя та підтримувати традиції колективу, адже, традиції, творять майбутнє.
Поїздка виявилась захоплюючою та пізнавальною, адже історія України – це завжди цікаво та актуально, а подорож дарує цілющий відпочинок та зближує колектив.

 

 

Матеріал підготував Михайло Голубка, прес-секретар з роботи зі ЗМІ та зв’язків із громадськістю Львівського кооперативного коледжу економіки і права

Архів новин